Словаччина передає цінний досвід

18-24 червня  заступник директора комунального підприємства «Кременчуцький центр міжнародних зв’язків та економічного розвитку міста «Кременчук Інвест» Павло Бедрацький перебував у Словацькій Республіці, де ознайомився із кращими практиками енергоефективності місцевих муніципалітетів у рамках проекту «Розбудовуючи спроможності для реформи енергетичного сектору: обмін досвідом Словаччини з Україною», що здійснюється за підтримки USAID.

2У день приїзду у Братиславі пройшов вступний брифінг, а наступного дня учасники відвідали Інститут тестування і дослідження будівель (Building Testing and Research Institute – TSUS) та  Словацьку агенцію з інновації і енергетики (Slovak Innovationand Energy Agency – SIEA).

Другий день пройшов у місті Трнава, де представники компанії STEFE Trnava, s.r.o. продемонстрували фотоелектричну станцію на даху однієї з офісних установ, а у другій частині дня з менеджером компанії DATATHERM, s.r.o. (Biopalivo, a.s.,Thermonova a.s., Datatherm EU, s.r.o.) відвідали майданчик компанії Biopalivo, a.s. яка забезпечує первинний етап — заготівля та підготовка сировини до спалювання та ТЕЦ компанії Thermonova a.s. у м. Нова Дубниця, що працює на біомасі.

На третій день учасники відвідали м. Бешенова, де була продемонстрована когенераційна установка виробництва компанії Engul s.r.o. потужністю 3 600 кВт, що працює у місцевому розважальному аквапарку та виробляє електроенергію для освітлення парку та тепло для підігріву води в басейнах, та м. Кежмарок де після зустрічі у мерії учасникам продемонстрували дві гібридні котельні (на газу та біомасі), що працюють у місті.

Четвертий день розпочався з відвідання енергетичного кластеру Пряшівського регіону, де директор з імплементації програми ELENA пан Рудольф Поєждала розповів про поточну ситуацію у регіоні з енергоефективністю, а друга частина дня була присвячена знайомству з містечком Вельки Шариш, де заступник мера містечка розповіла про поточну ситуацію у місті, його історію і визначні місця.

Завершального ж дня у м. Кошице учасники після візиту у мерію міста відвідали комбіновану (вугілля-газ) теплоелектростанцію компанії TEKO, а останнім об’єктом стало підприємство з очистки води міста Кошице.

3