Круглий стіл «Україна і Литва – спільна історична спадщина, спільне майбутнє» об’єднав друзів

В межах перебування в Україні та за попередньою домовленістю між Надзвичайним та Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом і мером м. Кременчук Віталієм Малецьким до  Кременчука завітали учасники литовського телевізійного проекту “Національна експедиція”.

“Національна експедиція” об’єднала відомих литовських істориків, журналістів, представників ЗМІ. Проект, який діє вже четвертий рік, ініціювала Національна телерадіокомпанія Литви. Відзнятий матеріал покажуть по литовському телебаченню. В Україні планують створити 28 телепередач.

Команда пливе по Дніпру на історичному кораблі “Вітаутас Великий”, таким чином сприяючи популяризації спільної історії Литви й України, знайомлячи глядачів з українською культурою, природними та історичними пам’ятками, зміцнюючи литовсько-українські зв’язки.

Організований КП «Кременчук Інвест»  круглий стіл «Україна і Литва – спільна історична спадщина, спільне майбутнє» об’єднав відомих литовських та українських  істориків, вчених, представників влади міста та ЗМІ. Захід пройшов 3 липня у  Малому залі №1 адмін. будівлі Кременчуцької міської ради.

Основною темою круглого столу була збереження важливих об’єктів історичної та культурної спадщини як Кременчука та Полтавської регіону так і Великого князівства Литовського шляхом наукових досліджень і їх поширення, підвищення обізнаності громадськості про історичне та культурне розмаїття країни.

Особливий інтерес учасників круглого столу викликали виступи відомих науковців Д. Вірського, О. Супруненка, Л. Булави, які в своїх виступах виклали  історичні факти, що  свідчать про те, що виникнення міста Кременчук може бути пов’язане з історією Великого князівства Литовського  та походами Великого князя Вітовта наприкінці XIV сторіччя.

Після закінчення круглого столу литовські гості відвідали Міжнародний контактно-інформаційний центр ім. Великого литовського князя Вітовта в КП «Кременчук Інвест».

Приємною несподіванкою для литовських гостей  була кількість  заходів, які проводить комунальне підприємство спільно з Посольством Литовської Республіки у м. Києві, містом побратимом Алітус.