Кременчук – відкрите місто. Воно відкрите для друзів з інших країн, відкрите і для своїх містян.

Про те, що протягом багатьох років місто активно налагоджує міжнародні зв’язки, має надійних побратимів в Польщі, Литві, Болгарії та інших країнах, відомо багатьом. В Кременчуці активно впроваджуються різноманітні міжнародні проекти з впровадження світового досвіду у життя громади.

Завдяки Фонду «Східна Європа»,  команди Проекту «Відкрите місто», АСМБР та КП «Кременчук Інвест» цей проект вже декілька місяців працює в Кременчуці.

Цей ресурс наближає міську владу до містян та створює дієвий механізм їх взаємодії у вирішенні найбільш гострих місцевих проблем у сфері ЖКГ, утримання територій, благоустрою та інших питань.

Інтерактивна платформа «Відкрите місто» є додатковим ресурсом до Служби допомоги міського голови (Відділу оперативного контролю за станом в місті виконавчого комітету  Кременчуцької міської ради).

ІП «Відкрите місто» дає мешканцям Кременчука можливість вирішити важливу громадську проблему, звернувшись до відповідального за прийняття рішення чиновника у міській раді або комунальному підприємстві. Інструментарій платформи дозволяє описати проблему, відмітити її на карті міста та сформувати електронне повідомлення.

Містяни мають можливість перевірити, в якому статусі знаходиться їх запит: «прийнятий до розгляду», «вирішений» чи «не вирішений» з позначенням причини. Недбайливий чиновник або бюрократ не зможе піти від відповіді: портал контролюється в АСМБР, КП «Кременчук Інвест», а головне – по-можливості на портал заходить міський голова Кременчука Віталій Малецький. Раз на тиждень під час апаратних нарад очільник міста в присутності керівників структурних підрозділів мерії  «розбирає» кожне звернення містян і реакцію на нього за тиждень.

Серед питань, які найбільше хвилюють мешканців міста, є ями на дорогах, утримання прибудинкових територій, сміття, зовнішнє освітлення вулиць та інші.

Майже 60 міст України приєднались до ІП «Відкрите місто» . До речі, кожен відвідувач системи може самостійно переглядати сторінки не тільки свого міста, але й сторінки інших міст – учасників  проекту, стан повідомлень в розрізі категорій, час реагування на повідомлення мешканців та багато іншого.
Головною відмінністю ресурсу є його тісна взаємодія з органами місцевої влади, що забезпечує результативність.
Завдяки створеному ресурсу містяни отримують дієвий інструмент для зворотного зв‘язку з владою та зможуть привернути увагу до актуальних проблем своїх громад. Місцевій владі платформа допомогає оперативно реагувати на ці проблеми, а громади зможуть самоорганізовуватися навколо вирішення проблем. Місцевий бізнес та інститути громадського суспільства зможуть планувати свої благодійні ініціативи та соціальні проекти, базуючись на потребах громад.

Про проект «Відкрите місто»
В рамках проекту створено геоінформаційний веб- ресурс www.opencity.in.ua, на якому користувачі можуть відзначати та описувати конкретну проблему їхніх громад. Повідомлення спрямовуються до відповідного управління міської ради. Користувачі мають змогу відслідковувати, в якому статусі перебуває їх повідомлення та які кроки щодо усунення проблеми прийнято. Партнери Фонду Східна Європа – громадські організації з пілотних міст – налагоджують ефективну співпрацю з органами місцевої влади, модерують роботу ресурсу в їхньому регіоні, інформують і навчають громадян користуватися системою.
Проект «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади» спрямований на запровадження інноваційних механізмів участі громадян у вирішенні місцевих проблем, налагодження результативної співпраці громадян і органів місцевої влади, активізацію самоорганізації громадян. Проект реалізується Фондом Східна Європа за підтримки Фонду Ч.С. Мотта (США). Енергетична компанія ДТЕК надала фінансову підтримку для поширення проекту на міста своєї діяльності.
Кременчук приєднався до проекту «Відкрите місто» завдяки підтримки Проекту ПРОМІС.