Переможці Конкурсу плакатів, присвяченого 100-річчю відновлення державності Литовської Республіки, відвідали Литву

24-29 серпня – переможці Конкурсу плакатів, присвяченого 100-річчю відновлення державності Литовської Республіки перебували у Литовській Республіці.  

Конкурс плакатів у місті Кременчуці був організований в квітні-червні нинішнього року з ініціативи посольства Литви в Україні, КП «Кременчук Інвест».

Поїздка стала можливою завдяки допомозі в ії організації Міністра-Посланника Посольства Литовської Республіки в Україні, Голови журі Конкурсу плакатів пана Гвідаса Кєрушаускаса.

Катерина Красовська, Юлія Рибчинко, Катерина Науменко, Марина Блохіна створили найкращі плакати з поміж тих, що надійшли на конкурс.  Учні, вчителя школи № 26 Сергія Павленка, надіслали найбільшу кількість робіт на конкурс. Переможці конкурсу мали можливість своїми очима побачити Литву, познайомитися з її історією та досягненнями. Литва гостинно прийняла тих, хто цікавиться її минулим і сьогоденням.

Поїздка була цікавою та насиченою заходами й зустрічами:

24 серпня. Віце-міністр закордонних справ Дарюс Скусявічюс прийняв переможців конкурсу плакатів на честь святкування 100-річчя відновлення державності Литви. Віце-міністр привітав переможців і подякував їм за активну участь у конкурсі.

Автори плакатів представили свої роботи й розповіли про історію їх створення, про процес творчості.

Після вручення пам’ятних подарунків, віце-міністр запевнив, що Литва підтримувала і буде підтримувати Україну, надавати всебічну допомогу тим, хто сьогодні захищає свободу і незалежність України та жертвує своїм життям за її територіальну цілісність.

Делегація українських дітей і вчителів взяла участь у святкуванні Дня Незалежності України на площі Т. Шевченка та у богослужінні за Україну, за загиблими героями, які віддали життя за її свободу та незалежність яке пройшло у м. Вільнюсі – в Українській греко-католицькій церкві Пресвятої Трійці.

25-26 серпня. Яскраві враження принесла поїздка до Тракаю, Каунасу і Друскінінкаю, та відвідування  історичних місць.

Особливу увагу привернув єдиний у світі музей шакотісу у м. Друскінінкай, який дав можливість дізнатися і познайомитися з  старовинною дерев’яною побутовою технікою Литви.

Ярмарок «Прощання з літом» у м. Друскінінкай надав можливості ознайомитися з кращими творами литовських майстрів, ремісників і кулінарів національних брендів та насолодитися запальною відкритою музичною битвою найбільш популярних литовських виконавців і діджеїв.

28 серпня в Литовському дитячо-юнацькому центрі (м Вільнюс) відбулось відкриття виставки переможців конкурсу плакатів на честь святкування 100-річчя відновлення державності Литви за участю українських та литовських дипломатів і педагогів, делегації юних дипломатів-переможців конкурсу. Гості заходу були вражені роботами юних кременчужанок та їх зацікавленістю історією Литви. Захід пройшов у теплій, дружній атмосфері.

Екскурсія по музею грошей при Національному банку Литви вразила найбільше. Тут на двох поверхах в п’яти залах кременчужани ознайомилися з грошово-кредитною і банківською світовою історією Литви, грошових і банківських подій в Литві з моменту першої появи кредитних установ і досі.

29 серпня делегація юних дипломатів – переможців Конкурсу плакатів, присвячених 100 річчю відновлення державності Литви відвідали Посольство України в Литовській Республіці.

З делегацією зустрівся Тимчасово Повірений у справах України в Литовській Республіці пан Сергій Василенко та третій секретар Посольства Дмитро Сєров.

Кременчужани у Литві були оточені любов’ю та піклуванням литовців, їх теплом та увагою.

Поїздка у Литву назавжди залишиться у пам’яті дітей!

Було б непростимо, якби ми не подякували людям, завдяки яким відбулася ця поїздка, людям небайдужим які заслуговують найщирішої й найглибшої вдячності:

  1. Гвідасу Кєрушаускасу, Послу з особливих доручень Міністерства закордонних справ Литовської Республіки;
  2. Марюсу Януконісу, Послу Литовської Республіки в Україні;
  3. Дарюсу Скусявічюсу, Віце-міністру закордонних справ Міністерства закордонних справ Литовської Республіки;
  4. Сергію Василенко, Тимчасово Повіреному у справах України в Литовській Республіці;
  5. Дмитру Сєрову, Третьому секретарю Посольства України в Литовській Республіці;
  6. Валдасу Янкаускасу, директору Центру дітей та молоді Литви.
  7. Андрію Мельнику, директору КП «Кременчук Інвест».